fredag 27. april 2012

FORTELLINGER I VÅRE LIV

Hvilke fortellinger har hjulpet deg i ditt liv?
I alle foretllinger finner vi en rollebesetning, som kan være  fra en til ....  tusenvis
Fra vi er født blir vi selv en fortelling. Vi blir tildelt roller fra vårt første pust.  Kjønnsrolle, familierolle, aldersrolle, sosiale roller, hieraktiske roller, verdiroller, yrkesroller, ansvarsroller, politiske roller, kulturelle roller, og mange flere.
I alle fortellinger kan vi gjenkjenne rollene vi selv utøver - og de beste fortellingene er de vi,  bevisst eller ubevisst, kjenner oss selv igjen i.
Fra eventyrene kjenner vel alle seg igjen i den stygge andungen, eller den minste gjeitekillingen. Åh så godt at de blir store, vakre og sterke til slutt. Og hvem av de tre bukkende bruse er det vi kjnner oss mest igjen i? Få vil nok si at de møter seg selv i trollet - eller hva?  Mange har en følelse av at de har møtt både den neglisjerte Askepott og den lure Askeladden inni seg selv  - uten at karakterene vi gjenkjenner i våre liv nødvendigvis ender slik det gjør for disse karakterene i eventyrene.

Fortellinger er redskaper som kan hjelpe oss til å gjenkjenne og forstå oss selv.  Noen kan mene de er en flukt ifra virkeligheten - men selv om de kan være det, kan en god fortelling hjelpe oss å løse probelmer vi måtte streve med.

Alle kjenner at de har vært foreldreløse, eller venneløse,  -  som Kamilla  i Kamilla og Tyven. Alle søker trygghet, vennskap og  ubetinget kjærlighet - slik hun gjør.
Når filmen er slutt er det mange som oppdager at den egentlig handlet om Sebastian, Tyven. Sebastian søker etter det samme som Kamilla. To som trodde de var alene med sine vansker i verden, møter hverandre, ser den andre og hjelper hverandre. De går inn i hverandres fortellinger og får løst noen av sine egne problemer ved å se den andre.

Gjennom å lese fortellinger, se fortellinger og ikke minst lytte til andres fortellinger, blir vi ikke bare beriket, men vi oppdager at nettopp de gir oss løsningen på noe av det vi sliter med selv.

Barn i alle aldre - fra 0 til 90 - vil finne vederkvegelser  i fortellinger de møter gjennom livet.